RANDEVU ALIN
Tiroid Kanseri Ameliyatı
Tiroid Kanseri Ameliyatı
HİZMETLERİMİZ
Tiroid Kanseri Ameliyatı

Tiroid Bezi Nasıl Bir Organdır?

Tiroid bezi boynun ön tarafında, nefes borusunun hemen önünde yer alan bir iç salgı bezidir. Sağda ve solda yerleşmiş olan iki lobdan ve ortada bunları birleştiren ve istmus adı verilen bir kısımdan oluşur. Yaklaşık olarak 15-20 g ağırlığındadır.

Tiroid Nodülü Nedir?

Tiroid nodülü, tiroid bezinin içinde bezi oluşturan hücrelerin aşırı çoğalması sonucu oluşan kistik (içi sıvı dolu) veya katı kitlelerdir. Tiroid nodüllerine genel populasyonda oldukça sık rastlanır. Toplumda, görülme sıklığı %4’tür.

Tiroid Nodülü Belirtileri Nelerdir?

  • Boyunda şişlik ve dolgunluk hissi
  • Nefes alıp vermede ve yutkunma sırasında güçlük
  • Ses kısıklığı
  • Seste çatallaşma
  • Boyunda ağrı
  • Yutkunma sırasında boyundaki şişliğin hareket etmesi

Tüm Tiroid Nodüllerinde Biyopsi Gerekir mi?

Tiroid nodüllerinin muayene bulguları ve ultrason ile incelendiğinde tespit edilen özelliklerine göre önemli olup olmadıklarına karar verilir. Şüpheli durumlarda ince iğne ile biyopsi yapılır.

Tiroid Nodülleri Formları Nelerdir?

1. Kolloidal Nodül: Tiroid nodüllerinin çoğunluğunu oluşturur ve iyi huyludur. Bir veya birden fazla olabilir. Büyük boyutlara ulaşabilmelerine rağmen tiroid dokusunun dışına çıkmazlar.

2. Foliküler Adenom: İyi huylu olmakla birlikte iyi huylu-kötü huylu ayrımı ince iğne aspirasyon biyopsisi ile yapılamaz. Bu nedenle ince iğne biyopsisinde şüpheli gruba dahil edilir.

3. Tiroid kisti: Tiroid bezinde içi sıvı dolu lezyonlardır. Tiroid kistlerinin içi tamamen sıvı ile dolu olabileceği gibi (basit kist), bazılarının içinde sıvının yanında katı bölümlerde bulunabilmektedir. Bunlara kompleks kist denir. Basit kistler genellikle iyi huyluyken, kompleks kistlerde kansere rastlanabilir.

4. Enflamatuar Nodül: Tiroid bezinin kronik enflamasyonu (tiroidit) sonucu nadiren oluşur. Tiroiditlerin nadir formu olan subakut tiroiditte tiroid bezinde ciddi ağrı olur. Diğer formları ağrısızdır ve bazen doğum sonrası ortaya çıkar.

5. Tiroid Kanseri: Tiroid nodüllerinde kanser olma ihtimali düşükken ailede tiroid veya diğer endokrin bezlerde kanser hikayesi olması, 20 yaş altı ve 70 yaş üstünde olmak, erkek bireylerde daha sık görülmektedir. Kanserli nodüller genellikle büyük ve sert olmaktadır.

Multinodüler Guatr Nedir?

Tirod bezinde birden fazla nodülün olduğu durumdur.

  • Guatr Nedir?

Tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Bilinen guatr yapan en sık iki hastalık, Grave’s hastalığı, toksik multinodüler guatr (Zehirli Guatr) hastalığıdır.

  • Zehirli Guatr Nedir?

Graves hastalığı, tiroit bezlerinin çok çalışmasına ve buna bağlı olarak fazla miktarda tiroit hormonu üretilmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık hipertiroidizmin en sık görülen nedenlerinden biridir.

Tiroit Fırtınası Nedir?

Tiroit fırtınası, Graves hastalığının nadir görülen ancak prognozu ağır bir komplikasyonudur. Tirotoksik olarak da bilinen bu durum özellikle ağır hipertiroidizmi olan kişilerde oluşur.

  • Tiroid Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalmalıyım?

Genellikle 1 gece kalmanız yeterli olmaktadır.

  • Tiroid Ameliyatı Kaç Dikişle Yapılmaktadır?

Klasik olarak büyük nodül veya tiroid kanseri için yapılan açık tiroid ameliyatında ise boyun alt kısımdan yaklaşık 5 cm kadar açılır.

  • Tiroid Ameliyatı Genel Anestezi ile Uyutularak mı Yapılır?

Tiroid ameliyatı genel anestezi altında uyutularak yapılmaktadır.

  • Tiroid Hastalığı Gebeliğe Engel Midir?

Tiroid hormonun gebe kalma ve kısırlık üzerinde etkileri vardır. Tiroid bezinin eksik çalışması hamile kalmayı zorlaştırırken, fazla salgılanması da kısırlık, erken doğum ve düşüklere neden olabilmektedir. Hamile kalmasına rağmen, tiroid bezinin az çalıştığı bilinmiyorsa ve sorun ilk üç ayda giderilmemişse, bebekte zeka ve gelişme sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Tiroid bezinin çok çalışması (hipertiroidi) halinde kadının hamile kalmasında problem genellikle olmamaktadır. Ama erken doğum ve düşükler görülüyor. Sorun iyot eksikliğinden ve oto immün tiroid hastalıklarından (tiroid fonksiyonlarını bozmamış ama bozmaya aday hastalıklar) kaynaklanıyor.

Tiroid Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

  1. Lobektomi: Tiroid bezinin yarısının çıkartılmasıdır.
  2. Subtotal tiroidektomi: Her iki lobda bir miktar tiroid dokusu bırakılarak tiroid bezinin çıkartılması
  3. Totale yakın tiroidektomi: Tek tarafta bir gramdan daha az tiroid dokusu bırakılarak tiroid bezinin çıkartılması
  4. Total tiroidektomi: Tiroid bezinin tamamının çıkartılması.

Tiroid Ameliyatında Ses Sinirlerini Gösteren Cihaz Kullanılır Mı? (İntraoperatif Ses Monitörizasyonu)

Evet kullanılabilir. Ameliyat sırasında ses sinirlerinin bulunmasını görüntüleme ve ses yoluyla kolaylaştırır. Ameliyat sonrası olası ses siniri tahribatı ihtimali böylelikle azalmaktadır. Tecrübeli cerrah ile komplikasyon riski neredeyse 0 olur.

Tiroid Bezi Hastalıkları ve Tedavisi ile daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Ana sayfa

İletişim

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş